HTML

baszkia

ONGI ETORRI EUSKAL HERRIRA Egy hobbit Baszkföldön. Élmény és satöbbi-blog.

Nos

Friss topikok

Vitoriai-medencében

2008.03.08. 18:25 :: NIlovagja

Feb 24 – kirándulás a medencében

 

Megkukkantottuk ma a Vitoriai-medence K-i felét, a pekenyó falukat, középkori templomokkal a Vía Verde mentén. Ami a turistautak itteni egyik alfajtája. Térképek vannak rajta sokhelyen, madártávlati képpel, meg hasonló, km-enkét kis tuskóval.  Ez a lényeg. Elején mondjuk eltévedtünk a Keresztes-hegy felé,ami Délre van Vitoriától Mendiola szép hely. Vitoria nagyon épül. A faluk meg kicsik és egyformák, kedvesek, álmosak, néptelenek, van egy középkori templomuk és mellette park csonka platánokkal. Mindenhol. És sokhelyen vannak a faluba bevezető út mellett mázsázó-állomások, mintha X tonna feletti járgány nem mehetne be. De nem működtek.

            Amerre mentünk: Olatizu-park /erre futnak a vitoriaiak, focipálya, kutyások, sétány/à Mendiola à Otazu à Aberasturi à Andollu à Villa Franca à Estibaliz /erődszerű kastély a dombtetőn, alatta a falu, templom, piknik-park, baszk keresztek/à Oreitia /jól fényképezhető templom, régi-új kőházak/à Matauko à Illaratzu à Vitoria-Gasteiz.

Laza 30 km megint. Ne higyjetek a messzi sportcsarnokoknak, legalább 5 km, bármily közelinek is látszik, behúzott minket egy zsákszántóföldre (javított földúton), úgyhogy át kellett kelnünk a madárfigyelő Salburua-tavak levezető csatornáján. Ami szép és sok a kacsa, sőt szarvas is van. Továbbá szárcsa, jégmadár (Halász Marci az itteni neve), és még százféle madár, amit nem láttunk. A csarnok a Taué. A melletti fura épület meg mi más mint… Vital Kutxa. Olyan, mintha egy Star-wars járgány lenne, távolról nyírfákkal körülvett térségnek látszik, lehet, hogy direkt a madaras park miatt. Jellemző lenne, itten nagyon zöldek a dolgok.

            Volt borókás domboldal. Meg bányató. Sok középkori templom. Estibaliz zárt kastély, pelotapálya, dolmen a tetőn. Egykori vasútvonalon menő sok biciklisű zöldút. Bor és halút követése. Ez is egyféle turistaút, de nem volt mellette egy pince se. Házőrző kutya-alom Oreitában. Felfedeztük a város keleti felét is. Moszkva. Biciklit még nem tudtunk a Hegoaldéből szerezni. Vitoria körül több helyen szélfarm van a hegygerincen. Meg a szántóföldeken tavackák. És sok focipálya. Sportos city. És indexelnek a körforgalomba befele-menet is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://baszkia.blog.hu/api/trackback/id/tr42371513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása