HTML

baszkia

ONGI ETORRI EUSKAL HERRIRA Egy hobbit Baszkföldön. Élmény és satöbbi-blog.

Nos

Friss topikok

Biciklitúra az Ullibarri- víztározónál

2008.03.08. 18:27 :: NIlovagja

Márc 2. Biciklitúra a tóhoz, ami ott van.

 

Ezt terveztük. A hivatalos nevén Ullibarri-víztározó köré elmenni ingyen bérelt bringával. Mámegin sikerült elaludni, szóval délre készülődtünk egyáltalán össze s elindultunk az Hegoalde (Civic Centro) felé. Épp fociztak de bringák csak márc. 14.-től állnak rendelkezésre. Úgyhogy minden spanyoltudásomat összeszedve elkértem Luis bringáját, amit odaadott, rendes volt. Luis Garcia Altarriba – a pizzafutár főbérlőnk, azonkívül régészhallgató. Pedig a bringája életveszélyesnek bizonyult. Robi meg Katiét (ami igazából a Migié, csak ő leszarja) hozta. Szal oda is el kellett menni.

            A Luisé kormányát mindig meg kellett húzni, hogy ne lifegjen fel-le, ide-oda. Persze szerszáma nem volt, se Katának a Migiéhez, se más lakótársának. De a sválycibicska mindenre jó. Ennyit a spanyolokról.  Plusz a nyerge telejsenig becsúszott menet közben folyamatosan. Végre elindultunk. Mentünk vagy 50 km-t, de lehet, hogy csak 40-t.

            Találtunk a Boulevard (a városközponttól É-ra levő naaagy bevásárlóközpont és pláza) mellett egy pont arra vezető bicikli-utat és rövidesen megleltük a Via Verdét, amit kerestünk. Pár falu és szép tágas táj után a víztározó is feltűnt. A gátat is meglestük amennyire lehetett és rátértünk a tó körüli útra. Iszonyatszép. 50 m-enként meg lehetne állni fényképezni.

            Az elején sziklás, kopáras partvonal, aztán a félszigeti falu után (képeslapi panoráma, templom, régi-új kőházak - Ullibarri), ahol pihentünk egy kicsit, laposabb, erdősebb. Fenyvesek sokhol. Meg pallók. Vigyázz baszkul: Kontuz! Látszik jól az Urkiola-hegység oda az Anbotóval. Kis szakaszt a betonúton is mentünk, átkeltünk a tavon is egy magas hídon. 400 m legalább . A hossza. Volt egyik falunak vára is, de az nagyon kiesett. Valahol a tavon capoiera-edzés hangjai hallatszottak. Szép romtemplom a híd után. Bika és tehén szabadon. Már a strandon is voltak emberek, de a vízben azért még nem. Vöcsköt is. Láttunk mindenféle állatot és még keselyűt is. Najó ez is állat, de legalábbis élőlény. Hazafelé is megtaláltuk az utat, semmi különös, de azért lehet, hogy főúton nem kéne bringázni. városban kevergés után visszaadtuk Katának a bringáját és uzsgyi haza.

            Volt rétegfej-kibukkanás, panoráma-fotózás, bika-kergetés az nem, meredek részek annyira nem. A tavat viszont hegyek veszik körül és legnagyobb része védett terület is. Viszont ha ügyesen átszakítanánk a gátat, elöntené a várost :P.

Szólj hozzá!

Vitoriai-medencében

2008.03.08. 18:25 :: NIlovagja

Feb 24 – kirándulás a medencében

 

Megkukkantottuk ma a Vitoriai-medence K-i felét, a pekenyó falukat, középkori templomokkal a Vía Verde mentén. Ami a turistautak itteni egyik alfajtája. Térképek vannak rajta sokhelyen, madártávlati képpel, meg hasonló, km-enkét kis tuskóval.  Ez a lényeg. Elején mondjuk eltévedtünk a Keresztes-hegy felé,ami Délre van Vitoriától Mendiola szép hely. Vitoria nagyon épül. A faluk meg kicsik és egyformák, kedvesek, álmosak, néptelenek, van egy középkori templomuk és mellette park csonka platánokkal. Mindenhol. És sokhelyen vannak a faluba bevezető út mellett mázsázó-állomások, mintha X tonna feletti járgány nem mehetne be. De nem működtek.

            Amerre mentünk: Olatizu-park /erre futnak a vitoriaiak, focipálya, kutyások, sétány/à Mendiola à Otazu à Aberasturi à Andollu à Villa Franca à Estibaliz /erődszerű kastély a dombtetőn, alatta a falu, templom, piknik-park, baszk keresztek/à Oreitia /jól fényképezhető templom, régi-új kőházak/à Matauko à Illaratzu à Vitoria-Gasteiz.

Laza 30 km megint. Ne higyjetek a messzi sportcsarnokoknak, legalább 5 km, bármily közelinek is látszik, behúzott minket egy zsákszántóföldre (javított földúton), úgyhogy át kellett kelnünk a madárfigyelő Salburua-tavak levezető csatornáján. Ami szép és sok a kacsa, sőt szarvas is van. Továbbá szárcsa, jégmadár (Halász Marci az itteni neve), és még százféle madár, amit nem láttunk. A csarnok a Taué. A melletti fura épület meg mi más mint… Vital Kutxa. Olyan, mintha egy Star-wars járgány lenne, távolról nyírfákkal körülvett térségnek látszik, lehet, hogy direkt a madaras park miatt. Jellemző lenne, itten nagyon zöldek a dolgok.

            Volt borókás domboldal. Meg bányató. Sok középkori templom. Estibaliz zárt kastély, pelotapálya, dolmen a tetőn. Egykori vasútvonalon menő sok biciklisű zöldút. Bor és halút követése. Ez is egyféle turistaút, de nem volt mellette egy pince se. Házőrző kutya-alom Oreitában. Felfedeztük a város keleti felét is. Moszkva. Biciklit még nem tudtunk a Hegoaldéből szerezni. Vitoria körül több helyen szélfarm van a hegygerincen. Meg a szántóföldeken tavackák. És sok focipálya. Sportos city. És indexelnek a körforgalomba befele-menet is.

Szólj hozzá!

Zaldiaran hegyén

2008.03.08. 18:23 :: NIlovagja

Szólj hozzá!

Barcelona 24 h alatt

2008.02.26. 11:22 :: NIlovagja

Avagy hogyan járjuk be Barcelona legnevezetességebbjeit a rendelkezésre álló szük idökeretben. Tippek, trükkök, fotók, utiterv.

1 komment

namostcsak gyorsan ideírom hogy létrejött ez.

2008.02.12. 13:02 :: NIlovagja

Majd ïrogatok bele,hogy lássa, akit érdekel. <-- ez azoknak akik már tudják miröl van szó

Ez meg azoknak akik nem, de idétévedt:
Szóval én egy egyetemista vagyok, aki fél évig Baszkföldön fogok tanulni és közben megpróbálom minél jobban bejárni és bemutatni ezt a magyarországon ismeretlen vidéket. Nemtom a legyenönismillijomosban hány forintos kérdés lenne, hogy hol van ez egyáltalán, de segítek: http://www.luventicus.org/mapas/espana/paisvasco.html
ez elég szemleletes. Mindenki érdeklödjön.
Majd még mesélek...
¡Venga, hasta luego!
Gau on!

2 komment